Sabtu, 19 September 2009
Masak Lemang untuk Raya 1430H...
Hari ini hari sabtu.. bersamaan 29 Ramadhan 1430 / 19 September 2009... hari cuti pada sebahagian besar umat Islam... dan digunakan untuk menyediakan keperluan hari raya sama ada keluar pergi membeli belah, membuat kuih-muih, menghiasi rumah termasuklah ana n family seperti biasa tiap-tiap tahun masak lemang.
Lemang bagi family ana merupakan juadah wajib bagi hari raya sama 'idilfitri atau idiladha... tiap-tiap tahun kami masak bersama saudara mara... jika ramai saudara mara yang join skali... lebih 2 gantang pulut kami masak... untuk buluh... kami ambil daripada tanah tok.... tanah tok kami banyak pokok buluh... tapi kadang2 seminggu sebelum raya... ramaile pencuri yang mencuri batang buluh...
pulut, kami beli pulut siam punya... abang ipar ana keje di perlis, dipesan oleh emak untuk beli pulut siam... baik punya.... santan kami perah daripada buah kelapa, tok punya juga pokok kelapa tu... untuk kayu api, yang baik daripada pokok getah, kome kena gunakan batang pokok rambutan... baranya tahan lama....
jika adik beradik ramai... masing-masing ada specialist dalam buat lemang ni... bab cari daun pisang, itu bhg ana... bab masuk daun pisang dalam buluh... abang ana yg sulung.... bab pulut dan juga santan, adik beradik perempuan ana yang uruskan.... bab jaga api, abang ana no. 2 yg jaga... ana dan beradik laki ana yang lain tolong jaga api dan juga tukang pusing buluh lemang agar bila masak, ia rata....
masak lemang ni perlukan kesabaran yang tinggi daripada mengumpul buluh lemang sehinggalah selesai masak... terutama menjaga lemang ketika api sedang marak... jika pandai jaga api, lemang boleh masak dalam tempoh 2 jam je... masak daripada bahagian bawah sehinggalah ke bahagian atas...
tak sabar rasanya nak menunggu buka puasa hari ini untuk makan lemang yang sudah dimasak tengahari tadi...
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan